Friday, January 25, 2013

Dakwah Street Perlis #1

salam readers..
Dakwah Street Perlis..

Pada 24 Januari 2013 (12 RabiulAwal) yang lalu, bersempena dgan kelahiran Prophet Muhammad,
Kami iaitu akhwat dan ikhwah telah mengikut Dakwah Street yang telah dirancang oleh Brother Lim,
Iaitu seorang yang dahulunya Cina dan telah pon convert kepada Islam..
Beliau sangat pakar dalam bab2 perbandingan agama ni.
Di bawah pimpinan Kak Ahnizah iaitu ketua MISI kami,
Kami diberikan 2 kali briefing di Akademi Huda, Arau Perlis..
Pada 21/1/2013 dan 23/1/2013..

Semuanya bermula selepas kami menghadiri 1 talk mengenai "Perbandingan Agama" pada 17/1/2013 yang disampaikan oleh Bro Lim Jooi Soon
di Masjid Hijau, Kangar Perlis yang lalu..
Selepas mendengar talk tersebut, kami diberikan misi bersempena dengan maulidur Rasul yang jatuh pada 24 Jan 2013 yang lalu.. 
Kak Ahnizah ketika memberi Briefing tentang MISI Street Dakwah



Briefing pertama #21/1/2013 *Akademi Huda
Sewaktu briefing diberikan kepada kami, saya terasa diri ni macam Detektif pulak,
sebab, kami diagihkan kepada 4 zon iaitu Zon A, Zon B, Zon C dan Zon D..
Setiap zon mesti mempunyai seorang ikhwah sebagai ketua untuk sebarang kemungkinan yang akan berlaku.. 

Ni lah antara yang join Dakwah Street


Setelah pengagihan diberikan, saya, izzati, syabil dengan diketuai oleh Syafiq telah diletakkan dalam Zon C..
Antara kawasan kami adalah, area Kedai Sport TOTO judi, Perkampungan Cina dan Temple Cina
Dalam perkiraan saya, kawasan ini agak mencabar dan besar dugaannya,
Tipu kalau saya kata, saya xde perasaan takut waktu tu.. 
Memikirkan ini merupakan salah satu kawasan tough untuk sampaikan dakwah, 
Saya hanya mampu berdoa..Dalam hati, hanya Allah yang tahu..

**Objektif Dakwah Street adalah :
1)Nak kenalkan siapa Prophet Muhammad (p.b.u.h) kepada orang2 non-muslim
2) Bukan terus nak convertkan orang2 non-muslim, cuma nak bina persahabatan yang baik bersama mereka
3)Akan follow-up beberapa calon yang telah dipilih mempunyai probability yang tinggi ke arah Islam
4) Sebagai latihan kepada remaja dan merasai kesusahan Prophet Muhammad menyampaikan dakwah pada zaman baginda *Praktikal Dakwah

Daripada kesemua objektif tadi, kami pun telah melakukan beberapa simulasi,
Simulasi dijalankan ketika briefing kali ke-2..
Waktu itu, saya dapat watak sebagai Daei dan sahabat saya watak seorang non-muslim yang berminat untuk mengetahui tentang Islam..

Untuk persediaan,
kami telah diberikan step dan teks lengkap untuk sebarang probability yang dihadapi kelak
Malah, sebelum hari berkenaan, kami semua telah membaca banyak bahan mengenai Prophet Muhammad
Waktu tu, saya rasa diri saya sangat kerdil dan betapa banyak lagi ilmu yang saya tak tahu mengenai baginda.


"Don't Blame The ISLAM, Blame the MUSLIM"

Sehari sebelum 24 januari 2013, saya bersama ahli kumpulan saya, telah cuba practice sekerap mungkin agar kami tidak melakukan sebarang isu sensitif ketika menyampaikan dakwah,
Selain itu, kami juga menghafal beberapa soalan "common" yang akan diajukan kepada kami..
Tergelak apabila saya teringat telatah kawan saya, yang mencuba beberapa kali mengikut step yang telah disediakan.. dengan mimik2 muka sekali =.="

Bayangkan sahaja, kita x pernah pon mengenali mereka, Inikan terus kita hendak bercerita tentang sesuatu yang sensitif seperti ini ?? Anda bayangkan perasaan kami waktu tu..
hanya Allah yang tahu..
Hinggalah hari tersebut pon datang..

**24 Januari 2013**

Kami berkumpul di atas Maybank untuk solat zohor berjemaah..
Waktu tu, debaran kian terasa.. 
'Hot Spot' kami adalah kereta kepunyaan kak Ahnizah sendiri..
Di situlah tempat kami berkumpul, dan di situ juga sebarang masalah akan diadukan..


Ni antara akhwat yang paling awal tiba di kawasan MISI.. sebelum solat zohor berjemaah



Sebelum bergerak mengikut zon masing2, kami bersama rakan2 mengikut zon membuat beberapa strategi dan perbincangan..
Ini bukan perkara main2, kerana kami semua membawa nama baik Islam itu sndiri
Jadi, kami perlu membina hubungan yang baik dengan mereka..
Sekali lagi diingatkan, 
"BUKAN nak convertkan orang, tapi NAK Share sesuatu tentang ISLAM dan Prophet Muhammad.."

bersambung pada post akan datang ... "Dakwah Street Perlis#2"


sincerely,
ME
**debaran di hati ini, hanya Allah yang tahu
Pengalaman baru, yang x pernah aku lalui sebelum ini,
Walaupun hari2 ku di kelilingi sahabat2 non-muslim

7 comments:

alamnashrah said...

keep on writing! :))

محمد رازيق said...

perkongsian yang baik. teruskan menulis.

Anonymous said...

Hello. [url=http://ph-pills.com/item/levitra.html]levitra[/url] pick up this deals [url=http://ph-pills.com/en/item/generic_alli.html]diet[/url]

noor izzati said...

mencabar!nasib baik Allah bagi mu di sisi aku,aku keje duk takut je. Paling syok masa mu explain pasal poligami kat mak cik india..terngaga si shabil

CikguShasha ^ ^ said...

@alam nasrah - insyaAllah, tq 4 da supporting :)

CikguShasha ^ ^ said...

razik - insyaALlah :)

CikguShasha ^ ^ said...

iza - tang, aku pon.. tanpa hang, mgkin ak x kuat nak sambong mizi ni, thanks ada samae2 :)