Wednesday, December 26, 2012

Sekolah akan dibuka !

salam n selamat sejahtera readers..

cuti skola dah nak abes, dan, kelas PISMP sem 3 akan saya hadapi sem baru ini.
okai.. cam biase lah, nak masuk tahun baru, commonly, semua nak buat azam baru kan :)
azam itu, azam ini. dan azam bin ... oppss :) tu nama orang . kiki

baiklah, jadi, arini, saya dah senaraikan, Top 5 azam baru saya untuk tahun 2013 akan datang :) hehe

Berikut adalah azam  saya untuk tahun 2013 :


1) JADI BAIK,RAJIN, comel, AWESOME, TAAT DARIPADA TAHUN2 SEBELUM :)

ok, azam dah ade, kena tahu, ape yg perlu dibuat kan :) jadi,,
**nak jadi BAIK**
      - kena tolong orang selalu  -xboleh marah2 sangat  - banyak2 senyum :)   -ceria selalu

**nak jadi RAJIN**
      - pergi kelas awal   - siapkan homework awal  - rajin2 buat asignment  -tolong mak selalu kat rumah  -xlewatkan solat

**nak jadi COMEL**
      - wudu' selalu  - sentiasa senyum  -diet !! -pakai pakaian yg sopan  

**nak jadi AWESOME**
       - aktifkan diri dgan bersukan  - rajin2 jogging  - banyakkan g kuliah2 agama :)

**nak jadi TAAT**
      -  dengar cakap mak ayah  - x carik lain (motif? haha)  - banyak2 doa dapat jodoh soleh(hehe)

gambar dr fb saya :) saya, madi dan anis ^_^  *motif nak kate, otw nak jadikan diri cute. haha

2) TURUNKAN BERAT BADAN :)


  **sambil tulis point ni, tengah makan aiskrim =.=" penuh semangat !

ni antara favourite azam setiap tahun. haha. same je tiap tahun nak diet, tapi turunnya sikit aje.. 
nak kurus macam NURSOFINA MAHMUDIN !! haha -.-" 
memang mimpi la kurus camtu.. xpela, yg penting, nak turunkan sikit lagi. 
sebab, bila badan sihat, xla rase malas nak bangun tahjud ke kan.. 
serius besar dugaan org badan berat sikit dr org lain ni. rase malas selalu gak ade.. susah nak lawan nafsu tido, makin besar, makin besar nafsu makan, tidur dan sbgnya.. 
Jadi, WAJIB POINT NI!
**sem depan bertekad nak aktifkan diri balik dalam Puteri Islam dan kejohanan2 Hoki :) insyaAllah



Ni team hoki mase sem 1 dulu :) suka sangat main hoki. dari sekolah menengah :)

3) BANYAKKAN ILMU UKHRAWI :)

ini pon antara top azam setiap tahun. baiklah, untuk tngkatkan ilmu ni, mestilah kena banyak membaca, banyak ikut kuliah, dengar dari youtube ke. sebab, ilmu tu kan x dataang sendiri kat kita..
Saya nak jadi remaja berilmu ! begitu juga anda k ;) *wah, yakinnya ak. sori2. hehe
Saya suka bila kawan2 sekola saya yang lame2, selalu update blog mereka, banyak pasal ilmu2, dan pada saya, bacaan2 kita yg sdikit tu pon, mampu tambahkan ilmu kita. kan. kan :)
Jadi, sem depan, akan terus bergiat aktif dalam usrah, nak join banyak2 kuliah kat MATIN, perlis :) insyaAllah, sama2 doakan saya yer. semoga kita semua sama2 bertambah ilmu. saya ni kadang2 malas.  

yang paling penting "Jangan jadikan ILMU yang ada di dada untuk jadikan kita seorang yg MENDABIK dada, tapi jadilah seperti padi, semakin tinggi dan masak, semakin tunduk :)"

Pahrol Mohamad Joui ni, penulis buku :) suka baca buku2 dia. dan, dia juga ketua editor SOLUSI :) makanan jiwa zaman kini :)
 4) BANYAKKAN ILMU DUNIAWI :)
    
Dalam pada kita sentiasa mengejar untuk bahagia di syurga kelak, jangan lupa juga ilmu2 di dunia yang terlalu luas ni :) Kita manusia, kena berjaya di dunia dan akhirat kan :) yeay ! jadi, ilmu dunia, apa2 ??

haaaaa !!  
1) belajar masak 
2)belajar menjahit dan segala jenis yg perempuan tu 
3) Ilmu politik 
4) Isu semasa dunia :)  jangan dilupa semua tu :) sebab, saya xnak jadi orang yang macam "katak bawah tempurung. nak jadi "katak dalam kaca" walaupun nampak x sosial di luar, tapi tahu apa yang berlaku di luar sana. hehe
*kalau boleh, jangan lah jadi katak, elok dah jadi manusia tu . haha
5) Ilmu artis2 (kpop dan sbgnya. saya remaja normal dan x boleh lari dari semua ni :D)

bak kate mak saya, kita ni.. x pernah tahu ajal kita bila. ntah esok, lusa ataupun. tup tup. 5 minit lagi. sape tahu kan :) jadi, selagi mana kita ni bergelar manusia, marilah kita bersama2, menghargai setiap minit, saat yg ada ni. sekurang2nya, suatu hari nati, kita x menyesal dan meminta utk dikembalikan waktu dulu. waktu tu, semuanya dah x berguna lagi :) 
*ak ni tulis azam ke bagi tazkirah -.-" sori2. haha


 5) JADI DIRI SENDIRI :)


dalam hidup ni, kita selalu je kan. nak jadi orang tu lah, nak jadi orang ni lah..
kita secara x sedar, kita sebenarnya x bersyukur kan dgan diri kita sendiri ..
ada yang nak jadi kak Maria Elena lah, ada yang nak jadi Irine Marcello lah,
ada yang nak jadi Cikgu Shasha lah. *opps, ni conform xde. haha

baiklah, kita kena yakin bahawa, semua yang Allah dah jadikan kita tu adalah yg terbaik buat kita :) pernah x kita terpikir, kalaulah suatu hari, kita adalah Maria Elena, adakah anda yakin, anda akan influence English macam dia ? tup2, anda jadi Maria Elena, anda tergagap cakap English. haaa, kan dah x jadi Sevouge Maria Elena yg asli. haha.

Jadi, apa yang kita perlu buat ?? cuba hargai diri kita sendiri :) seburuk mana pon diri kita, JAdilah yang terbaik "DALAM LINGKUNGN DIRI KITA SENDIRI" jugak :) walaupun terbaik kita adalah seburuk2 orang lain, tapi kite kena yakin, bahawa, kita dah pon jadi yg terbaik :) itu yg penting ..

Baiklah, rase nya, sampai sini jelah nak berceloteh mengenai azam baru 2013.. walau ape pun azam kita, tercapai atau tidak, itu belakang kira, the most important is, u have ur own target :) sekurang2nya, xde lah kita lost dalam perjalanan hidup .. dan xlah kita membiarkan mase berlalu pantas begitu sahaja. semoga kita bertemu lagi dalam celoteh cikgu yg akan datang :)

**P/s for today :
"jangan kita judge someone tu, melalui ayat2 dia yng sikit2 cakap, speaking bahasa arab, siap ber "ana" "anti" "antu" bagai.. kadang2, yang guna "gua" tu pon, hati dia baik :) we are humans, so acted like humans.. don't think we are GOD that can keep judging people :) itu semua kuasa tuhan ok :)"

 "Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal."  (Surah At-Taubah ayat 129)
sincerely,
ME :)
*saya x pernah menentang cinta, kerna saya juga manusia yang selalu ingin dicinta.sekian ~

12 comments:

azah said...
This comment has been removed by the author.
azah said...

mudahan dipermudahkan Allah..:)

CikguShasha ^ ^ said...

tq ajah :) insyaALLah ae, doakan ^_^

Syafiq A. Ghani said...

InsyaAllah

CikguShasha ^ ^ said...

@syafiq - insyaAllah :)

Pina :) said...

yg azam ke2 tu xboleh blah..hahhaa

CikguShasha ^ ^ said...

@pina - haha, azam kedua tu nak jadi kurus cam ko, memang susah lah -.-" ehe

dheera said...

insyaAllah. moga tercapai hasratmu itu, aminn!^^

Edy Fee said...

Bak kata puan sheby...shaha dh cntik dengan badn mcm tu.eeeee

CikguShasha ^ ^ said...

@edy - adeh -.-" malu aritu puan sheby ckap camtu . huhu

CikguShasha ^ ^ said...

@dheera - insyaALlah :) tq doakan saya

CikguShasha ^ ^ said...
This comment has been removed by the author.