Monday, May 7, 2012

JAGA KEBERSIHAN CARA RASULULLAH :)

Salam semua =)
today I want to share something that I read from some article from majalah DARA.com :)

Kita umat Islam, mari kita perbaharui cara hidup kita <3 

1) Bangun Pada Awal Pagi
ehem. ehem.. paham dah ni, lagi2 teenagers like us kan. malam tido lewat, buat ape tu ? main fb ? tweeter ? hmm. x kesah la ape pon. pandai2 bahagikan masa tdo dan mase jaga kita ok ^^
              Firman Allah " Dan pada sebahagian malam hari bersembahyang tahajudlah kamu sebagai suatu ibadah tambahan bagimu; mudah-mudahan Tuhanmu mengangkat kamu ke tempat yang terpuji". (Surah Al-Isra' : Ayat 79)

jadi, nampak x kat situ, bangun awal pagi, pastu tahajud tu baik tau =) pesanan untuk saya jugak ni :)

2) Menjaga Kebersihan Diri
baiklah, saya remaja memang aktif dalam kehidupan sehari-hari kita. Tapi apalah salahnya kalau kita bahagikan masa kita, untuk something yang CANTIK ? NICE dan maybe , BERSIH ?
mudah je , ikut step ni :
     2.1 Mandi sekurang2nya 2 KALI SEHARI
     2.2 Jaga kuku (kat kuku ade kuman E-Coli tau, penyebab cirit-birit)
     2.3 Kerap2 lah basuh rambut tu, kalau kelumumur dah ada, susah nak rawat :)

3) Makan Ikut Had
Ok, ni memang agak masalah lah :) saya sendiri pon susah ni kalau dah nampak makanan sedap depan mata , jadi, apa perlu kita buat ? Mudah je, cuba lihat secara saintifiknya :
     3 ruang dalam tubuh  : satu per tiga untuk UDARA
                                      satu per tiga untuk AIR
                                      satu per tiga untuk MAKANAN
haaa. see :) MAKANAN 1/3 SAHAJA kan :) so, mari amalkan cara Rasullah dengan mengamalkan :
                       "MAKAN SEBELUM LAPAR, BERHENTI SEBELUM KENYANG" 

4) Berjalan Kaki
Ok, saya xde kenderaan ok kat IPG :) jadi, remaja di luar sana, mari kita kurangkan zon SELESA kita, jalan x mengurangkan kecantikan kita pon :) makin cantik adalah tau, apa salahnya, sambil jalan kaki tu, kita berzikir ke, kan dapat pahala ^^

5) Tidak Pemarah
yang ni, saya agak takut untuk ulas lebih2.. kepada warga HOT-TEMPERD di luar sana, banyak2 beristigfar k :) MARAH TU, SIFAT SYAITAN tau.. Jika perasaan tu tiba2 hadir, bersegeralah berwuduk, lepas tu, apa salahnya, kita solat sunat dua rakaat kan , dapat pahala :)

6) Berfikiran positif
Hidup ni, jangan terlalu negatif. susah tau,, Jangan selalu fikir kegagalan, dan selalulah fikir kejayaan :)
cuba kita tengok cara Rasullah, admired la Baginda,
Baginda yang hebat tu pon, ade buat strategi sebelum masuk medan berperang tau,
Betapa Baginda bersedia dan positif selalu :)
Tak cuba mana nak tahu berjaya ke x ^^



"BAHAGIA YANG ANDA INGIN KECAPI SEBENARNYA, BUKAN DENGAN CARA MENDAPAT, TETAPI DENGAN MEMBERI" 


Sincerly,
ME :) 
sharing is loving ^^ 





1 comment:

dheera said...

like ur last sentence! nak dptkn bahagia adalah dengan memberi kebahagiaan~